De 5 molens van Alexander Bekkers

De 5 molens van Alexander Bekkers

Een artikel uit het blad ‘’Molens’’ van vereniging De Hollandsche Molen uit Amsterdam.

Door: Bart Hoofs

Het malen van volkorenmeel voor bakkers en particulieren groeit al jaren. Was het in de 80-er jaren “Bruin van de molen” nu zien we een tweede revival in de afzet van molenmeel. Diverse mooie samenwerkingsverbanden in den lande komen van de grond tussen landbouwers, bakkers en ambachtelijke molenaars. Veelal maalt een molen voor een bakker. In Veghel malen maar liefst 5 windmolens voor de bakkerij van Alexander Bekkers. Een goede reden om Alexander te interviewen over deze unieke samenwerking.

Spelt en de bolle akkers in Liempde

Vanaf 1997 lopen er enkele speltprojecten in Nederland waaronder in Pieterburen, Vilsteren en Zuid-Limburg. Het ene succesvoller dan het andere. Dit inspireert in 2005 boer Wim Jennissen uit Liempde om spelt in te zaaien op zijn “bolle akkers”. In die tijd wordt nationaal landschap “Het Groene Woud” opgericht. Globaal het gebied tussen Tilburg-Den Bosch en Eindhoven. Vanuit het Groene Woud wordt het project “Graan Goed” opgestart waar boer Wim Jennissen de kartrekker van wordt. De opbrengsten en kwaliteit zijn van dien aard dat de spelt bakwaardig is. Daar waar tarwe- rogge en andere graangewassen direct gemalen kunnen worden moet spelt eerst gepeld worden. In 2005 zijn er niet veel bedrijven die spelt kunnen pellen. In Zuid-Limburg is er ook eens speltproject nu bekend als “Kollenbergerspelt”. In Huub Diederen in Geleen vindt men iemand die de spelt kan pellen.

Molens

Om het verhaal van transparantie, ambachtelijkheid en volkorenmeel door te trekken gaat Wim Jennissen op zoek naar een bakker en komt uit bij de enthousiaste Alexander Bekkers in Nijnsel. Vervolgens zoekt hij naar een molen die deze spelt kan malen. Al snel komt hij uit bij de volop malende “Kerkhovense molen” in Oisterwijk waar Wim de enthousiaste molenaars Hub van Erve en Jan Scheirs treft. Beide heren zien wel “brood” in het malen van spelt.

Bakkerij Bekkers

Veel bakkerijen kennen een lange historie net zoals onze (wind)molens. Al in 1928 begint de grootvader van Alexander een bakkerij in Nijnsel. Ook hij is iemand die gaat voor kwaliteit, innovatie en het steeds weer uitproberen van nieuwe producten in brood en banket. In september 2002 moet de jonge Alexander noodgedwongen het bedrijf van zijn vader overnemen omdat deze plotseling komt te overlijden. Men werkt dan vanuit een winkel en kleine bakkerij in het dorpje Nijnsel. Alexander heeft een duidelijke visie als bakker. Alleen de beste grondstoffen wil hij gebruiken en gepassioneerde bakkers maken onderscheidende producten. Ook beseft hij dat een bakkerswinkel niet voldoende is om toekomstbestendig te zijn. Al snel wordt er gewerkt aan nieuwe filialen in de regio van Veghel. Deze groei zorgt ervoor dat hij al snel moet verhuizen naar een bakkerij met kantoor op het industrieterrein in Veghel.

Bezoek

Om een goede indruk van zijn bedrijf te krijgen en de prachtige speltproducten te komen bekijken nodigt Alexander me uit voor een bezoek aan zijn bakkerij in Veghel. Deze plaats in Oost-Brabant staat bekend om zijn vele bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelen / catering / horeca en supermarktketens. Aangekomen op industrieterrein De Amert gonst het van de activiteiten bij o.a. de buren van Jumbo. Ook in de bakkerij wordt vrijwel dag en nacht gewerkt om alle 14 winkels op tijd te voorzien van banket- en broodproducten.

Molens

Als molenaar moet je soms een halve bakker zijn heeft mijn leermeester me wel eens gezegd. Zelf ben ik al meer dan 25 jaar korenmolenaar en kom wekelijks bij bakkers om meel te leveren. Al snel komen we in het gesprek op de samenwerking tussen de molens en bakkerij Bekkers. Van 1 molen in het begin is ook hier het aantal gegroeid naar 5 korenmolens die voor hem malen. Voor zover ik weet een unieke situatie in Nederland. Wat bezielt Alexander om zoveel molens voor hem te laten malen als je bij de buren van Beko direct meel en bloem kunt inkopen tegen een scherpe prijs en constante kwaliteit. Ook het orderproces is makkelijker want een druk op de knop en just-in-time leveren deze groothandel en andere meelproducenten hun producten.

Onderscheidend vermogen molenmeel

“Laat ik voorop stellen dat je als ondernemer winst moet maken maar je moet mijns inziens ook maatschappelijke doelen steunen zoals de molens” vertelt Alexander. “Dat ik hier ook voor mijn bakkerswinkels voordeel uit kan halen is mooi meegenomen” zegt de gedreven ondernemer. “Ik geloof al vele jaren in streekproducten, het verhaal en transparantie van het malen op de molens wordt door onze winkeldames goed uitdragen in de 14 winkels.” “Maar de prijs van een molenbrood of beter speltbrood is toch veel hoger dan bij de supermarkt?” vraag ik aan Alexander. “Dat klopt maar de ambachtelijke bakkers moeten niet op prijs concurreren”. Ons onderscheidend vermogen is: kwaliteit, smaak en service. Die kwaliteit maak ik door gepassioneerde bakkers in dienst te hebben (ondanks de schaarste aan bakkers kan Bekkers genoeg goede personeel vinden ook omdat men te boek staat als een van de innovatiefste bakkerijen in Brabant en Nederland). Verder maak ik met spelt niet alleen broden maar ook crackers, worstenbroodjes, broden op basis van desem en met een langere rijstijd die de kwaliteit en smaak ten goede komen.”

Ook vraag ik of er nog toekomst zit in spelt nu overal de vraag wat terug loopt. “Wij gebruiken hier 500/700 kg speltmeel per week en die afzet blijft constant” aldus Alexander. De spelt wordt gemalen op de molens in Oisterwijk, Eerde en Best. Molen “De Pegstukken” in Schijndel maalt rogge en sinds kort maalt de Kilsdonkse molen in Beugt tarwemeel. Zoveel molens dat vraagt toch een hoop geregel vraag ik Alexander. “Ik werk alleen met molens die meedenken zoals bijv. met Hub van Erve en Jan Scheirs van de “Kerkhovense molen”. Hub is proactief, denkt mee en komt als het nodig is midden in nacht leveren. Ook komt hij met goede ideeen zoals de oude granen waar hij heel actief in is en waar ik op termijn wel kansen in zie. Als ik iets tekort kom haal ik vaak zelf snel speltmeel op de molen in Eerde waar ik een plezierige samenwerking heb met Elize en Erwin Janssen. En zoals we in Brabant zeggen, buurten we even met een tas koffie. “Als jullie de molenstenen laten zingen dan blijf ik afnemen” besluit de enthousiaste bakker / ondernemer. Met wat heerlijke speltproducten onder de arm zoek ik mijn auto op en rij ik naar huis!