Bakkerij Bekkers

NIEUWS

Waar een wil is, is een weg …. zelfs al moet je die weg op 1 been lopen ….

Waar een wil is, is een weg …. zelfs al moet je die weg op 1 been lopen ….

Bakker Dirk van Kuijk is 54 jaar en al zijn hele leven is hij bakker met veel passie en plezier. Hij heeft al zijn papieren voor in de bakkerij, heeft een eigen bakkerij in Eersel gehad en heeft in zijn jonge jaren diverse bakwedstrijden gewonnen.

De afgelopen jaren heeft hij als gewerkt bij Procema b.v. te Culemborg, een specialist in diepgevroren bake-off producten, met aandacht voor het ambachtelijke karakter van het bakproces, de beste grondstoffen en een constante kwaliteit.
In 2016 sloeg echter het noodlot toe, door een akelige ziekte met maanden enorme pijnen en tegenslagen te hebben gehad, moest Dirk van Kuijk zijn linkerbeen missen. Een amputatie boven de knie was onvermijdelijk wilde hij overleven. Na maanden in het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen dagelijks infusen te hebben gehad, kon hij uiteindelijk zijn rechterbeen behouden. Samen met zijn partner is hij door diepe dalen gegaan, maar heeft uiteindelijk de strijd gewonnen.

Helaas met een been minder, maar wel nog steeds met een enorme passie voor het bakkersvak en een enorme positieve levenslust.
Na maanden van revalidatie met een kokerprothese had Dirk maar één doel voor ogen en dat was terug naar het bakkersvak. Samen met Rob Goorkate , directeur van Procema B.V., die hem al die maanden heeft gesteund door dik en dun, zijn ze gaan kijken of een terugkeer naar de werkvloer mogelijk was. Ook een arbeidsdeskundige werd ingeschakeld om te kijken wat er mogelijk was bij Procema B.V. . Helaas was terugkeer naar de oude werkplek geen optie, de afstanden in het bedrijf waren te groot, de werkvloer te glad ivm HACCP normen en zo waren er nog enkele obstakels.
In goed overleg met Procema B.V. is er toen een reintegratiebureau (VWSC www.vwsc.nl) ingeschakeld en zo kwam Dirk in contact met zijn huidige reïntegratiecoach Ruud van den Broek.
Samen hebben zij de mogelijkheden (en onmogelijkheden) besproken, waarbij Dirk maar één wens had en dat was terug naar het bakkersvak. Het kon toch niet waar zijn dat hij aan zijn passie voor het bakkersvak geen invulling meer kon geven?

Tijdens zijn revalidatieperiode was Dirk al thuis weer aan het bakken gegaan, zijn overbekende “Roy Donders worstenbroodjes” ( Dirk is namelijk de grondlegger van dit broodje) werden met open armen ontvangen door familie, vrienden en buren.
Echter dit thuisbakken gaf Dirk de mogelijkheid om zelf te ontdekken wat zijn beperkingen waren, hoe lang hij kon staan etc.
Na het afsluiten van de revalidatieperiode, wat door Dirk met een heerlijk zelf gebakken Italiaans brood voor alle artsen, fysiotherapeuten en betrokkenen werd beloond, wilde Dirk weer aan de slag.
Zo schreef hij samen met zijn partner een brief naar allerlei bakkers in de omgeving van zijn woonplaats Empel en deze brief belandde ook op het bureau van Alexander Bekkers, eigenaar van bakkerij Bekkers te Veghel. Een bakker met meerdere brood- en banketwinkels in de omgeving van Veghel, die vanuit een centrale locatie met zijn medewerkers ambachtelijk brood en banket bereid.
Alexander las de brief en kende Dirk nog uit het verleden, samen hadden zij ooit opleidingen in het bakkersvak gevolgd. Alexander dacht: “Wat Dirk is overkomen, kan iedereen overkomen en wat zou ik zelf willen in zo een situatie?”
Daarom nodigde Alexander Dirk uit voor een gesprek in zijn bakkerij om samen te kijken of er mogelijkheden waren. Als snel bleek Alexander al over veel zaken te hebben nagedacht en vroeg Dirk of hij het zag zitten om bij hem in de bakkerij een reïntegratieperiode voor 2 maanden te starten.

Gedurende deze reïntegratieperiode is Dirk aan de slag gegaan als banketbakker, omdat brood bakken te zwaar is met een prothese. Alexander heeft enkele aanpassingen voor Dirk gedaan, o.a. een kruk die op maat is voor de werkbank zodat Dirk staan en zitten kan afwisselen.
Alle medewerkers waren op de hoogte van zijn komst en fysieke situatie van Dirk en Alexander had hen gevraagd behulpzaam te zijn, zodat uiteindelijk iedereen plezier had aan het werk van Dirk.
Inmiddels is de reïntegratieperiode enkele maanden voorbij en werkt Dirk 24 uur (4 dagen van 6 uur) als banketbakker bij Bakkerij Bekkers en is iedereen tevreden.
Dirk vindt het heerlijk weer als ambachtelijke banketbakker aan de slag te zijn, Alexander is blij dat hij een medewerker met een beperking een kans heeft kunnen geven, de reïntegratiecoach Ruud is blij dat hij weer een cliënt heeft kunnen helpen en Rob Goorkate van Procema B.V. is gelukkig dat zijn werknemer een goede nieuwe plek heeft gevonden, waarbij Dirk de komende maanden wordt gedetacheerd vanuit Procema B.V. en uiteindelijk in dienst komt voor 24 uur bij Bakkerij Bekkers.
Het lijkt een sprookje, een bakker die een been moest missen, die weer als ambachtelijk bakker werkt in een bakkerij …. een sprookje met een happy end.

Dat is het ook …. maar wel dankzij een betrokken werkgever, Rob Goorkate van Procema B.V. die altijd interesse heeft getoond in zijn medewerker tijdens zijn gehele akelige ziekte proces en keurig alle stappen Arbo/WIA traject heeft gevolgd, dankzij een supergemotiveerde werknemer Dirk van Kuijk, die nooit het bijltje erbij neer heeft willen gooien, een reïntegratiecoach met kennis van zake in het reïntegratietraject en last but not least dankzij een sociale werkgever Alexander Bekkers van bakkerij Bekkers en zijn medewerkers die het aandurfde om Dirk de mogelijkheid te bieden.