Bakkerij Bekkers

NIEUWS

Verbouwing Winkel Son

Een leuk artikel uit Forum

De winkel in Son aan het Raadhuisplein wordt nog voor de zomervakantie verbouwd. Tijdens de verbouwing zal er een noodwinkel aan de overkant op het Raadhuisplein worden geopend zodat klanten gewoon dagelijks hun brood en banket kunnen blijven kopen bij hun vertrouwde bakkerij.

door Ineke van Uden

Eigenaar Alexander Bekkers kreeg 21 jaar geleden de bakkerszaak aan het Raadhuisplein in Son van zijn vader Frie: “Ik was echt nog een menneke toen ik daar begon. Maar al snel had ik in de gaten dat de bakkerswinkel me wel lag en dat het ondernemen me ook wel beviel. Toen ik begon aan het Raadhuisplein was er nog de fietstunnel onder de Nieuwstraat door. We hadden toen meer een lunchroom dan een bakkerswinkel en zelfs een terrasje voor de winkel. Jaren geleden kozen we er al voor om de lunchroom op te heffen en helemaal te gaan voor de verkoop van brood en banket. Je moet doen waar je goed in bent. En in het geval van Bakkerij Bekkers hebben we geen horecabloed, maar des te meer hebben we een passie om lekkere dingen te maken, te presenteren en te verkopen.”

En juist dat presenteren kan volgens Alexander Bekkers nog beter. Vandaar dat hij de winkel in Son gaat verbouwen: “De Bakkerij Bekkers winkels worden stuk voor stuk aangepakt. En nu is Son aan de beurt om rigoureus te verbouwen. Je moet sowieso bij de tijd blijven. Het moet niet zo zijn dat klanten denken ‘nou bakker, jij mag je winkel ook wel eens vernieuwen’. We kiezen voor een hippe retro stijl met een industriële look: hout en ijzerelementen. Qua presentatie willen we eenlaags de producten aanbieden. We kunnen dan steeds alles aanvullen en zien de schappen er in de middag nog net zo gevuld uit als in de ochtend. Daarnaast is eenlaags presenteren veel rustiger en overzichtelijk.”

Vroeger had een bakker alleen maar brood te koop. En dan was de keuze ook nog beperkt: wit, bruin of roggebrood. Begin jaren zeventig kwam daar King Corn bij (bekend van de reclame op televisie met ‘Japie’) en Tarvo Moutbrood. Hoe anders is het assortiment vandaag de dag met zoveel verschillende soorten brood.

Alexander Bekkers: “Op dit moment loopt onze low carb brood erg goed. Het wordt gemaakt van een Zwitsers meel. In Duitsland is dit brood heel bekend onder de naam ‘abendbrot’. Zelfs diëtisten raden mensen onze low carb aan omdat het de suikerspiegel stabiel houdt. We hoorden dat diëtisten bij een onafhankelijk bureau ons low carb brood hebben laten testen op onder andere de hoeveelheid koolhydraten. Neem van mij aan, dat wat wij zeggen dat er in zit, zit er ook in. Niets meer en niets minder. Je moet klanten niet bedonderen. Het mooie van low carb brood is dat sommige mensen ook nog eens hun medicatie kunnen minderen. Dan heb je echt een win-win-situatie.”

En naast low carb brood loopt speltbrood ook erg goed. In Breugel aan de Lieshoutseweg is een groot veld waar Spelt verbouwd wordt. Alexander: “We hebben daar een groot bord bij staan, zodat mensen zich bewust zijn dat het spelt in hun eigen dorp verbouwd wordt. Je merkt dat de mensen in Son en Breugel bezig zijn met bewust gezond eten.”

In de Bakkerij Bekkers winkels vind je niet alleen brood, maar ook steeds meer ‘bij-producten’. Alexander Bekkers: “Blurring noemen ze dat. Je verkoopt ook producten die niet direct bakkergerelateerd zijn, maar die de klanten wel prettig vinden om bij de bakker te kunnen kopen en waar een associatie met brood bij is. Je moet dan denken aan olijfolie, dippers, kruidenboter, tapenade, et cetera. Zo hebben we sinds kort ook pindakaas in ons assortiment. Echt lekkere. Onze kinderen Lex en Anouk waren het testpanel. Ik zet niet zomaar iets in de winkel. Het moet echt goed en lekker zijn. En die pindakaas is reuze lekker en dat vinden de klanten ook.”

De kinderen van Alexander Bekkrs, Lex (14) en Anouk (12), zijn overigens voor deze regio geen vreemden. Als je de busjes van Bakkerij Bekkers ziet rijden of de twee-wekelijkse advertenties in weekblad Forum bekijkt, dan staan ze er – in bakkerskleding – bijna altijd op. Alexander Bekkers: “Daar zijn we jaren geleden mee begonnen en deze vorm van adverteren valt goed. We proberen in de advertentie ook altijd een tekst neer te zetten die pakkend is of die je twee keer moet lezen en dan een lach op je gezicht krijgt. Voorbeeld? ‘Vers geklutste eierkoeken’, ‘halfjes tellen helemaal mee’ of ‘bol van de krenten’.”

Altijd origineel. En dat moet ook volgens Alexander: “Neem nou de feestdagen. De Paasdagen komen er aan. Dan willen onze klanten wel iets speciaals. Chocolade eitjes en Paashazen zijn overal te krijgen. Mensen willen bij de bakker dan een lekkere en mooie versierde versie. Daar moet je op inspelen. De eieren die wij opmaken in een stolp zijn qua uiterlijk echt gewoon cadeautjes. In vergelijking met de supermarkt geef je voor een chocolade Paasei wel wat meer uit, maar dan krijg je ook iets bijzonders. Als klanten meer moeten betalen, willen ze ook iets speciaals. Dan telt bijvoorbeeld ook voor de granola die we zelf maken. Dat moet anders smaken dat wat men in de supermarkt kan kopen. Wij doen er onder andere gepofte spelt, hazelnoot en cranberry’s in. We bruneren het en de honing verwerken wij er ook al in. De klant hoeft thuis de granola alleen nog maar in de melk of yoghurt te doen.”

Ook richt Bakkerij Bekkers zich meer op ijstaarten. En dan niet een ijstaart die bestaat uit alleen maar bevroren slagroom. Alexander: “Nee, we maken bij bijvoorbeeld de nougat van de nougatijstaart zelf. De ijstaarten zitten in tempexdozen, zodat de taart niet half ontdooid is voor de klant thuis is. Een ijstaart is reuze makkelijk om in de vriezer te hebben staan voor als je onverwacht bezoek krijgt. Je hebt dan altijd iets lekkers in huis.”

Wat dat betreft hebben de bakkerswinkels een hele ontwikkeling doorgemaakt. Van eerst alleen wit en bruin brood en tarvo moutbrood tot nu een zeer gevarieerd en lekker aanbod in de winkel. Son en Breugelnaren kunnen hiervoor terecht in de winkel aan de Van den Elsenstraat 2 in Breugel en aan het Raadhuisplein 9. Niet alleen voor het kopen van producten. Maar ook voor de beleving. Alexander: “Onze verkoopsters zijn meer en meer gastvrouwen. In de winkel gaat het natuurlijk om de verkoop van producten, maar evenzo belangrijk is het dat klanten vragen kunnen stellen, dingen kunnen proeven. Dan weet je wat je koopt. Is het lekker? Dan neem je het mee.”

En ben je brood vergeten te kopen? Of is de winkel dicht? Dan kun je met veel ruimere openingstijden ook terecht bij Tankstation Schimmel Oost in Son. Ook daar is het brood altijd vers.