Bakkerij Bekkers

NIEUWS

Beste patissier van Nederland werkt bij Bakkerij Bekkers

Na een spannende wedstrijd is Stephan Kemps (34) tijdens Bakkersvak uitgeroepen tot winnaar van de Dutch Pastry Award 2016. Zijn broer Jeroen werd in 2015 tweede en werkt ook bij Bakkerij Bekkers. “Hij zei: ‘Probeer jij het nu ook een keer’. Ik dacht dat dit niet voor mij was weggelegd”, reageert de Beste Patissier van Nederland, nog ietwat verbaasd. Als kers op de taart ontving hij ook de publieksprijs.

De dagen na zijn overwinning wordt Stephan Kemps overspoeld met felicitaties en media-aandacht. “Ik sta nu veel in de schijnwerpers, dat ben ik niet gewend”, zegt de vakman, die voor de eerste keer deelnam aan de wedstrijd. “Ik vind het geweldig dat ik heb gewonnen. Ik ben ook heel blij met de publieksprijs. Dat betekent dat de consument mijn werk ook waardeert.”

Bewondering
De kandidaten hebben allemaal hun eigen ideeën losgelaten op het thema Flora en Fauna. Tijdens de beurs is het bij alle showstukken dringen geblazen; iedereen wil de creaties van zo dichtbij als mogelijk bekijken. Vanuit het publiek klinken heel wat ‘oh’s’ en ‘ah’s’. De verkiezing verloopt niet zonder slag of stoot; meerdere showstukken breken af toen ze tentoon worden gesteld. Na uren van intensieve voorbereiding, is dat het ergste wat je als kandidaat kan overkomen. Aan de andere kant maakt het de bewondering voor het werk van de patissiers misschien nog wel groter.

Het kunstwerk van Kemps blijft de hele wedstrijd intact. Al gaat het thuis wel mis als de winnaar het showstuk over de drempel draagt. “Ik ben drie middagen bezig geweest om alles te herstellen”, laat hij weten. “Dat is natuurlijk enorm balen, want je wilt het zo graag aan je klanten laten zien. Gelukkig is het tijdens de wedstrijd niet gebeurd. Mijn buurman overkwam dat wel. Dat gun je niemand. Iedereen is er zó lang mee bezig geweest.”

Moeder Natuur
Bij het thema Flora en Fauna dacht de maker direct aan Moeder Natuur. “Eerst ging ik tekenen wat ik in mijn hoofd had, op aanraden van anderen. Maar dat werkte voor mij niet. Ik ben gewoon aan de slag gegaan. Het mooie aan patisserie vind ik dat je heel veel mogelijkheden hebt. Giet je het in een mal, maak je er klei van of spuit je het af? Je kan alle kanten op.” Vier maanden lang heeft de Schijndelaar gewerkt aan zijn showstuk. Elk uur aan vrije tijd heeft hij erin gestoken. Het hele traject kan hij rekenen op steun van vrienden en familie. Broer Jeroen en goede vriend en vakgenoot Thommas van Rossum geven hem tips. Ook spart hij regelmatig met Boudewijn Nijmeijer, die twee jaar geleden de Dutch Pastry Award won.
Het eindresultaat mag er zijn. “Onderaan zie je de onderwaterwereld; met een vis en een zee-egel”, omschrijft Kemps. “Vanuit daar wordt het een boom; het leven boven de waterspiegel, met bovenin Moeder Natuur. Ik wilde zoveel mogelijk details verwerken. De grootste uitdaging vond ik om er één geheel van te maken. Tijdens de wedstrijd heb ik veel technieken toegepast die voor mij nieuw waren, zoals boetseren met chocola en afspuiten in kleur.”
Kemps is werkzaam bij Bakkerij Bekkers Brood en Banket in Veghel. Hij maakt er van alles: van vlaai en appeltaart tot worstenbrood. Af en toe werkt hij er met chocola.
Niet alleen mag hij zich de Beste Patissier van Nederland 2016 noemen, ook is hij een jaar lang aspirant lid van het Dutch Pastry Team. “Daar heb ik veel zin in”, zegt Kemps enthousiast. “Ik denk dat ik nog heel veel van hen kan leren.”