Bakkerij Bekkers

NIEUWS

Open dag Bakkerij Bekkers

De medewerkers van Bakkerij Bekkers zijn trots op hun werk en op hun bakkerij en dat willen ze u graag laten zien

Op zondag 5 november houdt Bakkerij Bekkers Open Dag. En dat belooft een zeer interessant uitje te worden. Soort van bezoek aan Sjakie en de Chocoladefabriek. Hier zie je hoe het lekkerste brood wordt gebakken, hoe met de hand elk gebakje of taart in elkaar wordt gezet, waar de worstenbroodjes vandaan komen en nog veel meer. De medewerkers van Bakkerij Bekkers zijn trots op hun werk en op hun bakkerij en dat willen ze u graag laten zien.

De oorsprong van Bakkerij Bekkers ligt in Nijnsel waar Friedje Bekkers naast zijn café annex winkel voor kruidenierswaren zo’n 80 jaar geleden een bakkerij begon. De keuze was beperkt: wit brood of bruin brood. Tegenwoordig is het achterkleinzoon Alexander Bekkers die de bakkerij runt. De bakkerijketen telt 12 eigen winkels en daarnaast is Bakkerij Bekkers leverancier aan tientallen horecazaken, bakkers, supermarkten, bedrijven, cateringzaken en kinderdagverblijven. Hoewel de grootte van het bedrijf anders zou kunnen doen vermoeden, is Bakkerij Bekkers géén broodfabriek maar een moderne ambachtelijk bedrijf waar alle producten met de hand én met liefde worden vervaardigd.

De Open Dag start met een bezoek aan de chocolade-afdeling. Een beter begin van de dag kun je je bijna niet voorstellen. Chocolade heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht, is bijna magisch. En je kunt er heel veel mee doen. Chocolade wordt op tal van manieren gebruikt. Met de Sinterklaas zijn er de chocoladeletters en met Pasen worden hier de Paashazen gemaakt. Maar chocolade leent zich ook voor het betere handwerk, zoals de galettes (kleine ornamenten) ter versiering van taarten of gebak. En met chocolade worden bijvoorbeeld de logo-bonbons, bonbons met uw naam, logo of foto er op, uitgevoerd.

5 Logo bonbons 2

In de banketbakkerij ziet u hoe gebak en (ijs-)taarten worden gemaakt. Banketbakkerij is precisiewerk op de vierkante millimeter. Elk taartje wordt met de hand gemaakt. Vers fruit wordt ter plekke geschild en schoongemaakt. Room, chocolade, het zijn ingrediënten die in verschillende vormen leiden tot culinaire hoogtepunten.

Toppunt is het kersenmonchou gebak of taart (onovertroffen lekker). En wat te denken van de ijstaarten, de vlaaien en het appelgebak.

De kwaliteit van het banket van Bekkers is niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar won medewerker Stephan Kemps de Dutch Pastry Award 2016 en mocht zich een jaar lang de beste patissier van Nederland noemen. Broer Jeroen Kemps werd in 2015 tweede in deze competitie.

image-5800056

Wat Stephan Kemps doet met chocolade overtreft alle verbeelding. Zijn winnend object vorig jaar was een soort van compositie van bloemen vervat in een fraai stilleven.

U bent tijdens de Open Dag getuige van de kunsten van deze vakmensen en uiteraard kan er volop worden geproefd. Voor de kinderen is er de mogelijkheid om zelf donuts en cup-cakes te versieren.

In de broodbakkerij zult u verrast worden door het enorme assortiment aan brood. Daar waar vroeger de keuze niet moeilijk was (wit of bruin) is er nu een keur aan granen, speltbrood, desembrood, koolhydraatarmbrood, roggebrood, tarwebrood, volkorenbrood, en noem maar op. Ook hier geldt dat het productieproces zeer nauw luistert.

Speltbrood is een gezonde variant op het traditionele tarwebrood en de laatste jaren erg in trek. Om absoluut zeker te zijn van de kwaliteit van het spelt, verbouwt Bekkers haar spelt zelf op akkers in Breugel en Liempde. Het spelt wordt vervolgens gemalen op windmolens in Eerde, Schijndel en Oisterwijk. Spelt wordt in verschillende soorten brood gebruikt zoals speltbrood (desem volkorenspelt, Liempds spelt, fijn spelt), speltroggebrood en speltworstenbroodjes.

BKRS_beeldscherm_1920x1080px_speltakker_01

Desembrood is ook zo’n klassieker. Wat heet ‘klassieker’. Toen gist nog niet gebruikt werd, werd er alleen maar desembrood gebakken. Desembrood heeft een lange rijstijd nodig. Bourgondisch desembrood wordt bereid op Franse wijze met eigen desemcultuur. Dit brood heeft een rijsproces van minimaal 30 uur en er wordt geen gist toegevoegd. Hierdoor krijg je een stevig brood met een krokante korst. Het Bourgondisch desembrood is verkrijgbaar in wit, tarwe en muesli variant.

Een eerbetoon aan het oude bakkersambacht is de anijskrol – in het Brabants ook wel ‘krol’ genoemd. Een echt streekproduct. De anijskrol is een zacht wit broodje met anijszaad. Het broodje wordt met de hand gevlochten tot een knoop en hierdoor ontstaat een krul. De anijskrol wordt voornamelijk gegeten met roomboter en speculaas. De oorsprong van dit streekproduct ligt waarschijnlijk in Veghel. In een straal van twintig kilometer rondom Veghel werden de broodjes al omstreeks 1865 verkocht. Bakkerij Bekkers zet deze traditie als sinds jaar en dag voort. Anijskrollen zijn verkrijgbaar vanaf september tot en met december.

BKRS_beeldscherm_1920x1080px_krollen

Nog een tak van sport is het worstenbroodje. Ook hier werkt Bekkers met lokale producten. Het vlees voor in het broodje wordt zelf in de bakkerij vers gedraaid en op smaak gebracht en ook hier proef je de hand van de meester. En je proeft de traditie. De receptuur van het worstenbroodje is al 75 jaar oud.

Op zondag 5 november bent u van harte welkom in de bakkerij van Bekkers tussen 10.00 en 16.00 uur. De bakkerij ligt in Veghel aan de Amert 512.  En als je de moeite neemt, dan loont dat zeker. Dit is een festijn voor jong en oud. Leerzaam en lekker.

BKRS_beeldscherm_1920x1080px_opendag_02